FAQs

Τι είναι η ανανεώσιμη ενέργεια;


Η ανανεώσιμη ενέργεια παράγεται από φυσικούς πόρους που δεν εξαντλούνται όταν χρησιμοποιούνται. Είναι η προτιμώμενη ενεργειακή επιλογή για το μέλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, κυρίως επειδή δεν θα εξαντληθεί, σε αντίθεση με τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν συμβάλλουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν θα επηρεάσουν επίσης αρνητικά την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει μια ποικιλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις πιο γνωστές, η αιολική ενέργεια είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και η υδροηλεκτρική είναι μια από τις παλαιότερες. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες που αξιοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια ή την ενέργεια των ωκεανών για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Πώς λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια;


Η ηλιακή ενέργεια είναι μια κοινή μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, που παράγεται από τη θερμότητα του ήλιου ή από το φως του ήλιου. Αποτυπώθηκε μέσω της χρήσης ηλιακών συλλεκτών, συχνά στις στέγες κατοικιών και εμπορικών ιδιοτήτων, η παραγόμενη ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια ή χρησιμοποιείται για τη θέρμανση αέρα, νερού και για την τροφοδοσία σπιτιών, επιχειρήσεων και μπαταριών.

Εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν ηλιακό σύστημα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Συστήματα ζεστού νερού

 • Αυτοκίνητα και σχολικά λεωφορεία

 • Φορτιστές τηλεφώνου

 • Φορέματα

 • Κλιματιστικά

 • Κάμερες ασφαλείας

 • Διαφημιστικές οθόνες

 • Κι αλλα
Πώς μπορώ να υπολογίσω το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από Watt;


Πόσο πληρώνετε για ηλεκτρικό ρεύμα και τι προκαλεί την άνοδο του λογαριασμού σας κάθε μήνα μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το καταλάβετε. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή φόρμουλα που θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από βατ. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα ακόλουθα βήματα:

 1. Μάθετε πόσα πληρώνετε ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό υπολογίζεται συνήθως σε κιλοβάτ ανά ώρα (kWh) και βρίσκεται συνήθως στο λογαριασμό σας. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά για χρήση αιχμής και εκτός αιχμής.

 2. Προσδιορίστε πόση ισχύ εισόδου χρησιμοποιούν οι συσκευές σας. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται συχνά στη συσκευασία ή στο εγχειρίδιο οδηγιών σε Watt. Μετατρέψτε το σε κιλοβάτ.

 3. Πολλαπλασιάστε την ισχύ εισόδου σε kW με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα (kWh). Για παράδειγμα, 3kW (ισχύς εισόδου συσκευής) x 30c ανά kWh (κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα) = 90c ανά ώρα για τη χρήση αυτής της συσκευής.
Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας;


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ένα από τα κυριότερα ήταν η ανάγκη επένδυσης στη συντήρηση και τη βελτίωση της υποδομής του δικτύου, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, που σημαίνει ελαχιστοποίηση της χρήσης εγκαταστάσεων άνθρακα και δημιουργία περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προτάσεις για έλεγχο των αυξήσεων των τιμών περιλαμβάνουν:

 • Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κρατικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας κρατικής κυβέρνησης

 • Προσαρμογές στις περιβαλλοντικές πολιτικές που επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος χονδρικής

 • Περαιτέρω απορρύθμιση των τιμών λιανικής

 • Καθορισμός προτύπων με βάση την αξία που αποδίδουν οι πελάτες στην αξιοπιστία του δικτύου
Πώς μπορώ να αλλάξω τον πάροχο ενέργειας μου;


Προτού αλλάξετε πάροχο, είναι σημαντικό να ελέγξετε τις πλήρεις λεπτομέρειες του υπάρχοντος προγράμματος σας και αυτόν που σκοπεύετε να μεταβείτε. Αυτό θα διασφαλίσει ότι μεταβαίνετε σε κάτι που θα είναι πραγματικά πιο ευεργετικό για εσάς.

Θα πρέπει επίσης να θέσετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Για ηλεκτρικό ρεύμα, ποιο είναι το κόστος ανά κιλοβάτ ανά ώρα;

 • Για το φυσικό αέριο, ποιο είναι το κόστος ανά megajoule;

 • Υπάρχουν σταθερά κόστη ή τέλη υπηρεσίας;

 • Ποια είναι η διάρκεια του συμβολαίου σας και υπάρχουν χρεώσεις εξόδου;

 • Μπορούν οι τιμές να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της σύμβασης;

 • Λαμβάνω έκπτωση για την έγκαιρη πληρωμή;

Με την Energy Prime μπορείτε να συγκρίνετε σχέδια που προσφέρονται από τη γκάμα των παρόχων μας και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Ξεκινήστε τη σύγκριση χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική μας υπηρεσία ή στείλτε μας email και ένα μέλος της φιλικής μας ομάδας θα επικοινωνήσει μαζί σας.
Πώς μπορώ να εξοικονομήσω χρήματα από τον ηλεκτρικό μου τιμολόγιο;


Υπάρχουν μερικά διαφορετικά πράγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε για να εξοικονομήσετε χρήματα απο το τιμολόγιο σας κάθε τρίμηνο.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

 • Απενεργοποιήστε τις συσκευές στην πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

 • Ντυθείτε ανάλογα τον καιρό (π.χ φορέστε ένα πουλόβερ) αντί να ανάβεται τον θερμοστάτη

 • Στεγνώστε τα ρούχα έξω ή χρησιμοποιήστε ένα εσωτερικό ράφι ρούχων αντί να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο

 • Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό αντί για μια ηλεκτρική κουβέρτα

 • Χρησιμοποιήστε ένα φίδι πόρτας για να ελαχιστοποιήσετε το ρεύμα κάτω από τις πόρτες σας

 • Βασιστείτε στο φυσικό φως όσο μπορείτε, αντί να ανάβετε τα φώτα

Εκτός από αυτές τις συμβουλές, μπορείτε επίσης να συγκρίνετε ενεργειακά προγράμματα που προσφέρονται από τη γκάμα παρόχων του Energy Prime Compare * και να δείτε αν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.
Υπάρχει ένα καλύτερο πακέτο ηλεκτρικής ενέργειας;


Δυστυχώς, δεν υπάρχει «καλύτερο» ή «ένα μέγεθος για όλους» ενεργειακό πρόγραμμα ή πάροχος, καθώς η εύρεση ενός προγράμματος που σας ταιριάζει τελικά εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες και περιστάσεις. Κατά τη σύγκριση προσφορών, μπορεί να είναι χρήσιμο να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Πόσα άτομα ζουν ή εργάζονται στις εγκαταστάσεις;

 • Από τι αποτελείται το ακίνητο; Διατηρεί καλά τη θερμοκρασία;

 • Τι είδους συνδέσεις είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση; Μόνο ηλεκτρικό ρεύμα ή διατίθεται και φυσικό αέριο;

 • Διαθέτει ηλιακά πάνελ;
Πώς λειτουργούν οι έξυπνοι μετρητές;


Οι έξυπνοι μετρητές έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση και καταγραφή της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια διαβιβάζονται κάθε 30 λεπτά στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας (η εταιρεία που κατέχει και συντηρεί το δίκτυο, τους πόλους και τα καλώδια). Ο πάροχος ενέργειας λαμβάνει επίσης τα δεδομένα και μπορεί να τα διαθέσει μέσω μιας διαδικτυακής πύλης ή μιας εφαρμογής, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε την κατανάλωση ενέργειας, να διαχειρίζεστε καλύτερα το κόστος σας και να συγκρίνετε διαφορετικές προσφορές που μπορεί να είναι πιο κατάλληλες.

Επιτρέπει επίσης τη μέτρηση του μετρητή σας από τον παροχέα σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον εκτιμώμενοι λογαριασμοί. Μπορεί να ειδοποιήσει γρήγορα τον διανομέα σας εάν υπάρχει διακοπή ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί πιο γρήγορα, τα πληρώματα επισκευής μπορούν να εκχωρηθούν γρηγορότερα και οι επισκευές μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.deddie.gr/
Τι είναι το Carbon Offset;


Εταιρείες και οργανισμοί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τα αποτυπώματά τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ένας τρόπος που πολλοί το κάνουν αυτό είναι με στόχο να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα. Αυτό συμβαίνει όταν οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μιας εταιρείας είναι μηδέν.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται από μια εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές τους όσο το δυνατόν περισσότερο και, στη συνέχεια, να αγοράσει αντισταθμίσεις άνθρακα ισοδύναμες με τις υπόλοιπες εκπομπές. Αυτό τους επιτρέπει να συνεισφέρουν σε μια σειρά κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως η παροχή εργασίας για τις τοπικές κοινότητες και η υποστήριξη της διατήρησης της συνήθειας για τα εγγενή είδη ζώων και φυτών.
1€ ηλεκτρικής ενέργειας τι μου αγοράζει;


 • 20 ώρες λειτουργίας ανεμιστήρα οροφής

 • 5 κύκλοι πλύσης

 • 160 φέτες τοστ

 • 2-3 ημέρες λειτουργίας του ψυγείου σας

 • 550 ώρες φωτισμού LED
Γιατί δεν έλαβα την αναφορά Energy Prime Compare - Home;


1. Ελέγξτε το φάκελο (spam ή junk folders) ανεπιθύμητων μηνυμάτων του email σας. 2. Ίσως όταν καταχωρίσατε το email σας στο σύστημά μας, το πληκτρολογήσατε λάθος. Στείλτε email στην ομάδα εξυπηρέτησης Energy Prime με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο info@energyprime.gr και ένα φιλικό μέλος της ομάδας μας θα σας βοηθήσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Μονοφασική ή τριφασική;


Αναδεικνύεται στο λογαριασμό του ηλεκτικού ρεύματος σας, στον πίνακα "Ενδείξεις Μετρητή", τι συμφωνημένη ισχύ έχεις στο σπίτι ή στον επαγγελματικό σου χώρο.

Αν, λοιπόν, αναφέρει συμφωνημένη ισχύς : 8 ή 12 kva είναι μονοφασικό.
Αν, από την άλλη, αναγράφει 15 ή 25 kva τότε είναι τριφασικό
Τι είναι τα δεδομένα NILM;


Non-Intrusive Load Monitor (NILM), που αναφέρεται επίσης ως Energy Disaggregation, είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί λύσεις βασισμένες σε αισθητήρες ή Software-as-a-Service (SaaS) για τον εντοπισμό δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο συσκευής από ολόκληρο το σπίτι σας καταγράφοντας όλα τα ενεργειακά δεδομένα καθε ηλεκτικής συσκευής. Η Energy Prime χρησιμοποιεί μη-παρεμβατική παρακολούθηση φορτίου (NILM) που θεωρείται βασική τεχνική για την ενεργοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών έξυπνου δικτύου. Διαιρώντας την κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα συστατικά του, οι τεχνικές NILM παρέχουν πληροφορίες για τις υπάρχουσες συσκευές και μπορούν να εφαρμοστούν για την εκτέλεση διαγνωστικών. Η μηχανή εκμάθησης μηχανών Energy Primes εισάγει όλα αυτά τα εθνικά δεδομένα στον αλγόριθμό τους και τα συνδυάζει με τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες τους απαντούν στο ερωτηματολόγιο και εντοπίζουν το καλύτερο ενεργειακό τιμολόγιο συνδυάζονατς τα για να σχηματίσουν την έκθεση ενέργειας των πελατών τους. Η υπηρεσία στοχεύει στην ενημέρωση και την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η συνείδηση ​​θα βοηθήσει στη μειώσει τις εκπομπές του άνθρακα και ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος τους.